Druga kuća u rješavanju problema nedostatka radne snage

Restoran Druga kuća zajedno sa odabranim hotelima u okviru projekta USAID-a radit će na rješavanju problema nedostatka radne snage u turizmu.

Nakon što su istraživanja pokazala da će u ugostiteljstvu Bosne i Hercegovine do 2027. godine nedostajati više od 8.000 radnika, Vlada SAD-a putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je PROFI program obuka na radnom mjestu, kako bi riješila taj problem.

„Ponosni smo jer smo prepoznati kao partner u ovako važnom projektu koji će doprinijeti unaprijeđenju ugostiteljsko – turističke industrije u BiH. Pozivamo i druge restorane u BiH da se pridruže fantastčnom projektu obuke i certifikacirane kvalifikacije na radnom mjestu. Također, pozivamo i sve zainteresirane djelatnike da se prijave i tako ostvare mogućnost da istovremeno imaju visokokvalitetnu obuku dok su na svom radnom mjestu, te da van kanala formalnog obrazovanja steknu profesionalni certifikat podržan od relevantnih institucija kao sto su privredne komore FBIH i RS“, izjavila je Mirela Abdurahmanović, direktorica restorana Druga kuća.

 

Profi program podrazumjeva osposobljavanje kadrova i temelji se na standardima struke, materijalima za učenje, obuci na radnom mjestu, mentorstvu i certifikaciji u oblastima proizvodnja hrane, posluživanje hrane i pića te domaćinstvo.
Restoran Druga kuća jedini je restoran koji je trenutno potpisao projekat, kao i deset vodećih hotela u Sarajevu i na Jahorini: Holiday, Europe, Courtyard by Marriott Sarajevo, Termag, Vučko, Tarčin Forest Resort and Spa, Pino Nature, Swissotel i Novotel Bristol ibis Styles.
„Program obuke pohađat će nekvalificirane, kvalificirane, profesionalno i tehnički osposobljene osobe kako bi dostigle kompetencije unutar discipline koju su sami odabrali. Radujemo se saradnji i nadamo se da će PROFI program, znatno doprinijeti razvoju radne snage, koja je ključna u razvitku ugostiteljstva“, zaključuje Abdurahmanović.